Una dintre problemele majore cu care ne confruntăm odată cu răcirea vremii și scăderea umidității atmosferice este tendința de uscare a pielii. Aceasta poate prezenta fisuri, eczeme sau iritații, care pot fi însă prevenite sau tratate prin includerea câtorva elemente în rutina zilnică de îngrijire:
- În primul rând, țineți cont de faptul că îmbăierea excesivă, temperatura prea mare a apei, alături de săpunurile obișnuite distrug bariera de lipide de la nivelul pielii. Prin urmare, aceasta va prezenta deseori simptome de uscare, descuamare sau chiar iritare. Pentru a evita aceste probleme, este recomandabilă reducerea timpului efectiv pe care îl petreceți la duș la maximum 10-15 minute, folosirea apei călduțe în locul celei fierbinți, utilizarea unor săpunuri sau geluri naturale, prietenoase cu pielea, precum și adăugarea unor uleiuri hidratante si relaxante în apa de baie.
- După uscare, aplicați un unt vegetal sau o cremă intens hidratantă și nutritivă, care să lase un film protector pe piele. Acordați o atenție sporită zonelor mai predispuse la uscare: mâini, coate, genunchi, călcâie. Rețineți faptul că loțiunile sunt mai potrivite pentru întreținerea pielii în anotimpul cald, în anotimpul rece fiind recomandate cremele cu proprietăți hidratante și emoliente puternice, precum Souffle-urile Tivona din gama Gourmet, sau Crema nutritivă regenerantă pentru mâini și corp.
- Purtarea mănușilor pentru protejarea mâinilor este o decizie înțeleaptă, în anotimpul rece.
- Din când în când, realizați o exfoliere delicată, pentru îndepărtarea celulelor moarte de pe corp, pentru a permite penetrarea mai eficientă a cremei sau untului hidratant în piele. O soluție la îndemâna oricui este un scrub homemade, bogat și eficient, obținut din amestecarea câtorva linguri de fructoză cu miere. Aceasta va exfolia celulele moarte și va spori circulația la nivelul pielii, iar mierea, având efecte antibacteriene, antioxidante, puternic emoliente și hidratante, va ajuta la reducerea inflamațiilor și la redarea unui aspect catifelat, sănătos al pielii.
- Întrucât picioarele sunt cele mai afectate de uscăciune în anotimpul rece, supuneți-le unui ritual de întreținere cel puțin o dată pe săptămână. Începeți cu o baie de picioare, adăugând în apa călduță o lingură de bicarbonat de sodiu și 10-12 picături de ulei de lavandă. Îndepărtați, apoi, celulele moarte de pe tălpi și călcâie, folosind o perie, piatră ponce sau o pilă pentru picioare și aplicați apoi o cremă intens hidratantă sau un souffle vegetal.
- Pentru protejarea părului de efectele nocive ale vremii reci, folosiți șampoane vegetale potrivite tipului de păr, precum și măștile de păr aferente, bogate în unturi și uleiuri care hrănesc, hidratează și protejează fibra capilară.
- Folosiți balsamuri de buze hidratante și emoliente, pentru a vă proteja adecvat buzele de uscare și crăpare.
- Pentru o îngrijire adecvată a pielii și părului în anotimpul rece, în rutina zilnică de îngrijire trebuie să se regăsească produse bogate în uleiuri și unturi vegetale nutritive și puternic emoliente, precum cele de shea, avocado, cocos, cacao, cânepă, macadamia, argan, mușețel, germeni de grâu, in, soia, cătină și lavandă, vitaminele A, C, D și E, sau gelul de Aloe vera.
- Consumați alimente bogate în acizi grași Omega 3: somon, ton, ulei de răpită, nuci, semințe de in, pentru a vă asigura sănătatea pielii și din interior spre exterior.