Vitamine esențiale pentru sănătatea pielii

Ingredientele vegetale care stau la baza produselor Tivona asigură acestora din urmă un conținut bogat în vitamine cu rol esențial în menținerea unui ten curat, sănătos și radiant. Pe lângă conținutul generos al unturilor și uleiurilor sau extractelor vegetale în aceste vitamine, majoritatea produselor conțin și adaosuri de vitamine în formă pură, uleioasă (în special vitaminele E și A), cu scopul potențării efectelor benefice ale acestora asupra pielii.

shutterstock_286520909

Vitamina A contribuie la menţinerea aspectului tânăr, sănătos şi radiant al pielii, sporind nivelul hidratării acesteia, pe măsura înaintării în vârstă. Vitamina A este un nume generic pentru un grup mai mare de substanţe. Retinolul este forma cea mai cunoscută a Vitaminei A. Acesta reprezintă, de fapt, întreaga moleculă a Vitaminei A, care poate fi divizată în mai mulţi compuşi. Retinoizii sunt derivaţi ai Vitaminei A, utilizaţi cu precădere în tratamentul acneei, psoriazisului, eczemelor şi inflamaţiilor, precum şi al tenului îmbătrânit. Tretinoina, un alt derivat al Vitaminei A, este, de asemenea, utilizată pentru tratamentul acneei şi al ridurilor. Uleiul de cătină este este cea mai bogată sursă naturală de Vitamina A (Betacaroten), iar uleiul de trandafir sălbatic de Chile este singurul ulei vegetal care conţine tretinoina, acea formă activă a vitaminei A utilizată în mod special pentru tratarea acneei şi a keratozei foliculare. Bogate în Vitamina A sunt și uleiurile de morcovi și de argan.

Vitamina E are efecte reparatorii pentru pielea traumatizată prin expunerea la razele ultraviolete. De altfel, expunerea excesivă la soare este una dintre cauzele principale ale îmbătrânirii premature a pielii. În conjuncţie cu Vitamina A, Vitamina E asigură hidratarea optimă a pielii (cele două vitamine se regăsesc în untul de cacao), iar în conjuncţie cu Vitamina C are rol fotoprotector, protejând şi tratând pielea afectată de razele UV (toate cele trei vitamine sunt conținute de uleiul de kukui și de cel de floarea-soarelui). De asemenea, este eficientă în tratarea arsurilor şi rănilor uşoare, precum şi a inflamaţiilor.

Cel mai bogat în Vitamina E este uleiul de argan, dar un conținut foarte mare de Vitamina E au și uleiurile de cânepă, morcovi și sâmburi de struguri. Untul de cocos conține, de asemenea, procente generoase de vitamine A, B şi E, precum şi minerale ca Fosforul, Calciul, Fierul, Manganul şi Magneziul.

Vitamina C stimulează producerea naturală de colagen, proprietate extrem de importantă pentru menţinerea elasticităţii şi fermităţii tenului. Colagenul constituie aproximativ 70% din structura pielii şi asigură, de fapt, stuctura, susţinerea acesteia. Pe măsură înaintării în vârstă, producţia de colagen şi calitatea acestuia se diminuează, astfel că tenul îşi pierde elasticitatea şi vitalitatea, făcându-şi apariţia ridurile. Stimularea producţiei de colagen contribuie, astfel, la fermizarea tenului şi la menţinerea aspectului tânăr al acesteia, chiar şi la o vârstă mai înaintată. Vitamina C (regăsită din belșug în uleiul sau extractul de cătină) contribuie şi la reducerea petelor maronii de pe piele şi la cicatrizarea rănilor.

Un conținut bogat de Beta caroten şi vitamine C şi E îl are untul de Aloe vera, iar cel de shea conține un procent semnificativ de vitamine A, E şi F.

Complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B6, B7 şi B12) acţionează în vederea susţinerii metabolismului celular sănătos. Vitamina B1 stimulează eliminarea toxinelor, iar Vitamina B6 este eficientă în lupta cu acneea şi punctele negre, prin faptul că reduce secreţia excesivă de sebum. Vitamina B3 stimulează circulaţia sanguină, iar Vitamina B7 este foarte eficientă în prevenirea acneei, a dermatitei atopice şi a căderii părului. Untul de nuci conține vitaminele B1, B2, B3 și E, iar uleiul de măsline este, de asemenea, bogat în vitaminele A, E, B1, B2, B6 și C.

Vitamina K contribuie la reducerea cicatricilor şi cearcănelor, iar în combinaţie cu vitaminele A, E sau C este foarte eficientă pentru diminuarea ridurilor. Vitamina K contribuie şi la ameliorarea iritaţiilor pielii, a vergeturilor, varicelor, cicatricilor şi cearcănelor. Această vitamină se regăsește în mod natural în cantitate semnificativă în uleiul din germeni de grâu și în cel de avocado, acesta din urmă conținând, de asemenea, Vitaminele A, B1, B2, D şi E.

Vitamina F este și ea esențială pentru menținerea sănătății pielii. Un deficit de Vitamina F se traduce, adesea, în predispoziția spre acnee, eczeme, dermatite sau keratinizarea pielii. Regăsim cantități generoase de Vitamina F în uleiurile de migdale, de soia, cătină, nuci, în cel de floarea-soarelui și în unturile de shea și cacao.