Menţinerea sănătăţii tenului şi a organismului în general reclamă respectarea anumitor principii ce ţin de un stil de viaţă chibzuit, exprimat prin alegerile cotidiene pe care le facem într-o serie de domenii, de la modul în care ne petrecem timpul, la opţiunile culinare, la perioada de odihnă etc. În linii mari, un stil de viaţă sănătos în raport cu tenul poate fi cuprins în câteva principii:
- Protejaţi-vă organismul de efectul substanţelor chimice nocive, alegând, ori de câte ori este posibil, produse cosmetice şi produse de curăţat şi de igienă realizate din ingrediente cât mai blânde, naturale.
- Asiguraţi un grad adecvat de hidratare pielii şi organismului dvs. Semnele deshidratării se imprimă imediat pe ten, dar chiar şi cu un aport suficient de lichide, nu uitaţi că pielea are nevoie de o cremă hidratantă şi emolientă, a cărei compoziţie poate varia de la un sezon la altul. Vara pot fi utilizate loţiuni sau creme mai uşoare, iar iarna sunt recomandate cremele bogate, nutritive şi protectoare care conțin, de preferinţă, ingrediente ce asigură un filtru UV natural.
- Reduceţi, pe cât posibil, timpul de expunere la factorii ce determină alterarea filmului lipidic protector al pielii: vânturile, temperaturile scăzute, umiditate scăzută a aerului, altitudini mari, băi fierbinţi prelungite, săpunuri agresive, soare excesiv. Deşi expunerea regulată şi controlată la soare este benefică pentru organism, deoarece astfel se asimilează vitamina D, expunerea prelungită devine foarte nocivă pentru piele. De altfel, într-o ierarhie a cauzelor de mediu responsabile cu îmbătrânirea prematură a tenului, expunerea la soare, pentru o perioadă prea mare de timp și fără protecţie, se află pe primul loc. Aşadar, utilizaţi ochelarii de soare şi o cremă cu factor de protecţie solară atunci când vă expuneţi la soare şi mai ales nu exageraţi. Fotoprotecţia este esenţială şi iarna, mai ales dacă ieşiţi deseori la zăpadă sau practicaţi sporturi de iarnă, deoarece zăpada reflectă razele UV, afectându-vă tenul.
- Renunţaţi la fumat şi la consumul de alcool. Excesul de alcool se repercutează şi asupra pielii, nu numai asupra organelor vitale şi calităţii vieţii în general. Astfel, abuzul de alcool se manifestă prin roşeaţa persistentă a tenului, datorită dilatării capilarelor (telangiectazie facială), angioame cutanate datorate afectării ficatului, eriteme, prurit, hiperpigmentarea zonei din jurul ochilor, gurii şi a picioarelor, modificarea culorii şi aspectului unghiilor, fragilitatea pielii şi chiar predispoziţia spre dezvoltarea cancerului de piele. Abuzul de alcool agravează şi condiţii ale pielii precum eczemele, psoriazisul, rozaceea, dermatita. Fumatul, de asemenea, pe lângă predispunerea organismului la cancer şi alte boli pulmonare şi cardiovasculare, determină îmbătrânirea prematură a pielii, într-o măsură mai mare decât expunerea excesivă la razele UV. Pe lângă cunoscutele „riduri ale fumătorului”, tutunul este responsabil şi de sensibilizarea pielii faţă de o serie de afecţiuni care se dovedesc a fi mult mai dificil de tratat în cazul fumătorilor decât în cazul persoanelor care nu fumează.
- Introduceţi o cantitate cât mai mare de antioxidanţi şi vitamina C în alimentaţie, deoarece aceştia vă vor ajuta organismul să lupte atât împotriva bolilor, cât şi împotriva îmbătrânirii premature a tenului. Antioxidanţii protejează pielea de efectele nocive ale radicalilor liberi, reduc inflamaţiile, sporesc producţia de colagen, purifică pielea şi o catifelează şi stimulează procesul natural de regenerare a acesteia. Printre alimentele bogate în antioxidanţi se numără fructele de pădure, roşiile, spanacul, nucile şi seminţele, strugurii şi fructele negre în general, ceaiul verde, ciocolata neagră etc.
- Reduceţi semnificativ cantitatea de zahăr din alimentaţie, deoarece aceasta contribuie la apariţia ridurilor şi îmbătrânirea prematură, prin deteriorarea fibrelor de elastină şi colagen.
- Consumaţi grăsimi sănătoase, de tipul celor găsite în uleiul de măsline, în seminţele de in, în peşte, nuci sau avocado, care protejează structura pielii, menţinând-o hidratata şi sănătoasă. Pentru persoanele care au tenul foarte uscat, predispus la eczeme, sunt recomandate şi suplimentele pe bază de ulei de primulă (Luminița serii) sau ulei de borago (Limba mielului), bogate în acizi alfa şi gamma linoleici, care întăresc funcţia de reţinere a apei în dermă.
- Dormiţi suficient. Lipsa odihnei are efecte nefavorabile asupra tenului şi organismului. Pe de o parte, odihna insuficientă este legată de secreţia excesivă de cortizol, aşa-numitul hormon al stresului, care, pe lângă stresul şi inflamaţiile pe care le generează organismului, alterează şi aspectul tenului. Pe de altă parte, privarea de somn se numără printre cauzele obezităţii, ale bolilor cardiovasculare, ale diabetului şi altor boli ce pot ataca organismul pe fondul unei imunităţi slăbite. Asiguraţi-vă, aşadar, un somn de cel puţin opt ore pe noapte, timp în care pielea şi organismul dvs. se vor reface în mod natural. Mai mult, în timpul somnului, cremele aplicate pe faţă şi pe corp sunt mult mai bine absorbite în piele, astfel că efectele benefice ale acestora vor fi mult mai vizibile. Odihna adecvată va ameliora şi probleme ale tenului precum acneea, rozaceea sau eczemele, la fel ca şi cearcănele, agravate de lipsa somnului şi de stresul aferent.
- Zâmbiţi cât mai des ☺ Acesta este cel mai bun exerciţiu pentru păstrarea şi evidenţierea frumuseţii dvs. 🙂