Nimic nu este mai liniştitor, după o zi grea de muncă, decât răsfăţul unei băi calde, sau al unei încăperi înmiresmate cu cele mai plăcute și reconfortante arome oferite de natură.
Efectele relaxante ale aromaterapiei sunt explicabile prin faptul că bulbul oflactiv este parte a sistemului limbic, adică al centrului emoţional al creierului. Astfel, mirosurile pe care le adulmecăm au capacitatea de a trezi în noi emoţii şi amintiri. Este suficient, de pildă, să simţim mirosul unui brad, ori mirosul de scorţişoară sau alte mirodenii, pentru a ne aminti de Crăciun, ori un miros floral puternic, pentru a fi transpuşi într-un câmp al bunei dispoziţii şi veseliei.
Dacă sunteţi în căutarea unui remediu pentru o zi stresantă, vă facem mai jos câteva recomandări:
Uleiul esenţial de lavandă este probabil unul dintre cele mai eficiente, mai versatile şi mai des utilizate uleiuri esenţiale. Este îndeosebi cunoscut pentru efectele sale de reducere a stărilor de stres şi anxietate, a migrenelor şi tensiunii nervoase. Uleiul obţinut prin distilarea florilor de lavandă poate îndepărta cu succes stările de iritabilitate, epuizare psihică, insomnia şi chiar depresia uşoară. De altfel, mulţi terapeuţi consideră acest ulei un adevărat panaceu, datorită multiplelor sale efecte şi întrebuinţări.
Este unul dintre puţinele uleiuri esenţiale care pot fi aplicate nediluate pe piele, pentru a trata rănile, cicatricile sau arsurile minore, ori pentru a ameliora mâncărimile cauzate de urticarie sau muşcături de insecte. Diluat într-un ulei vegetal, uleiul esenţial de lavandă acţionează ca remediu pentru durerile musculare, reumatice sau pentru arsuri solare. Are, de asemenea, excelente proprietăţi antiseptice, protejând tractul respirator de virusuri transmise pe calea aerului.
Pentru a vă bucura de proprietăţile acestui ulei, adăugaţi câteva picături în lampa sau în difuzorul de aromaterapie, sau pe discuri demachiante, pe care le aşezaţi, apoi, în apropierea spaţiului în care doriţi să acţioneze. Alternativ, puneţi câteva 4-6 picături de ulei în cadă, înainte de a începe baia, nu mai devreme, pentru că acesta se va evapora din cauza temperaturii apei.
Pentru ameliorarea migrenelor, puneţi 3-4 picături de ulei pe o compresă udă, pe care o ţineţi pe frunte 10-20 de minute, sau masaţi-vă tâmplele cu una-două picături de ulei de lavandă.
Pe lângă utilizarea sa în aromaterapie, uleiul de lavandă are efecte antiseptice şi regenerante pentru piele, prevenind ridurile şi îmbătrânirea prematură şi ameliorând acneea. CUMPĂRĂ ACUM
Uleiul esenţial pur de geranium Egipt este un alt ulei valorizat în aromaterapie şi cosmetică, având un miros foarte plăcut, similar celui de trandafir. În aromaterapie, este preţuit pentru starea de bună dispoziţie pe care o imprimă, pentru combaterea stărilor de stres şi anxietate, pentru înlăturarea tensiunii nervoase şi a depresiilor sau simptomelor premenstruale. Se utilizează în terapia cu vapori (difuzoare sau candele de aromaterapie), diluat în apă înainte de baie, sau diluat în uleiul de masaj.
În cosmetică, uleiul de geraniu este utilizat pentru echilibrarea secreţiei de sebum, pentru efectele sale antirid şi cicatrizante, precum şi pentru probleme circulatorii. Are proprietăţi antifungice şi antibacteriene, antiinflamatoare şi astringente, care îl recomandă pentru îngrijirea tenului acneic, cuperozic, pentru tratamentul micozelor, eczemelor sau psoriazisului. Este eficient, însă, şi în îngrijirea tenului uscat, în combaterea retenţiei de apă şi a celulitei, precum şi în prevenirea vergeturilor.
Uleiul esențial de ylang-ylang (INCI: Cananga odorata flower oil) este un ulei cu un miros exotic, floral, reconfortant, cu proprietăți relaxante, revitalizante, antidepresive, sedative. Este obținut prin distilarea cu vapori a florilor de ylang-ylang, un arbore originar din Asia și insulele Pacificului de Sud. Pe lângă parfumul său foarte plăcut, acest ulei are și proprietăți medicinale. Conform literaturii de specialitate, uleiul de ylang-ylang este un agent antiseboreic, ameliorând iritațiile și roșeața pielii, reglând secreția de sebum. În zonele tropicale, uleiul de ylang-ylang este utilizat pentru protejarea părului de efectele apei sărate. De asemenea, are efecte antiseptice, antiinflamatoare și acționează ca un antidepresiv, inducând o stare de bine, de confort emoțional, reducând stresul. Parfumul său se potrivește foarte bine cu cel de grapefruit, bergamotă, salvie, trandafir sau santal. Efectul său antidepresiv, relaxant, de inducere a unui somn liniștit și odihnitor, este sporit prin asocierea cu uleiul esențial de lavandă. CUMPĂRĂ ACUM
Mix de uleiuri relaxante.
Pentru a vă repune pe picioare după o zi foarte stresantă, puteți încerca și un amestec din câteva uleiuri esențiale cunoscute pentru efectele lor calmante și relaxante: uleiul esențial de mușețel, uleiul de ylang-ylang, uleiul de șerlai (Salvia sclarea), uleiul de neroli, uleiul de geranium, uleiul de lemn de trandafir și cel de lavandă.