Uleiuri vegetale cosmetice

Uleiurile vegetale utilizate în produsele Tivona conţin vitamine, minerale şi acizi graşi esenţiali, care asigură hrănirea şi hidratarea optimă a pielii şi constituie, în acelaşi timp, o barieră de protecţie a acesteia în faţa condiţiilor de mediu nefavorabile, precum vântul, radiațiile, poluarea, temperaturi extreme sau climă foarte uscată. Acestea, la fel ca unturile vegetale, nu irită pielea, fiind foarte asemănătoare cu structura grăsimilor produse de organismul uman.

shutterstock_336788858

Uleiul de jojoba (INCI: Simmondsia Chinensis Seed Oil) este unul dintre cele mai importante și valoroase uleiuri pentru îngrijirea pielii şi părului. Asigură hrănirea, hidratarea şi protecţia pielii, având un factor de protecţie solară natural echivalent cu SPF5. Spre deosebire de alte uleiuri, acesta are o structură chimică similară sebumului produs de piele. Fiind complet miscibil cu sebumul, uleiul de jojoba formează, atunci când este aplicat pe piele, un strat lipoid foarte subţire, care permite respiraţia transepidermica şi controlul hidratării pielii. Acest fapt diferenţiază uleiul de jojoba de alte ingrediente sintetice precum petrolatum, uleiurile minerale sau lanolina, utilizate în cosmeticele convenţionale, deoarece asigură o emoliere uscată, fără a lăsa un film gras, uleios, la suprafaţa pielii. Proprietăţile antibacteriene fac din uleiul de jojoba un remediu eficient pentru probleme ale pielii precum psoriazis, acnee, sau alte inflamaţii şi infecţii minore. Este un ulei non-comedogenic stabil, care nu necesită conservanţi pentru a avea un termen de păstrare îndelungat, deoarece nu conţine trigliceride. Este foarte eficient pentru pielea uscată, pentru buzele, călcâiele sau cuticulele crăpate, dar în acelaşi timp, este recomandat şi tenului gras, datorită acțiunii sale de reglare a secreţiei de sebum. Uleiul de jojoba stimulează regenerarea celulară, fiind de real folos în tratamentele anti-aging.

Uleiul de migdale dulci (INCI: Prunus Amygdalus Dulcis Oil). Aproximativ 95% din acest ulei este reprezentat de acizii graşi Omega3 (în special oleic şi linoleic), ceea ce îl recomandă în cosmetică pentru proprietăţile sale calmante, hrănitoare, epitelizante şi emoliente. Una din particularităţile acestui ulei este că nu blochează porii, fiind recomandat şi în îngrijirea tenului acneic. Este un ajutor de nădejde în prevenirea îmbătrânirii premature a pielii şi în revitalizarea părului, cât şi pentru atenuarea vergeturilor. Este un ulei potrivit ca bază pentru uleiurile de masaj, deoarece nu este foarte uşor penetrant şi este un bun purtător pentru principiile active ale altor ingrediente cosmetice şi uleiuri esenţiale. Fiind un ulei bine tolerat, este indicat şi pentru îngrijirea tenului uscat sau sensibil şi a pielii iritate a copiilor, chiar şi a celor nou-născuţi.

Uleiul de macadamia (INCI: Macadamia Ternifolia Seed Oil) este o sursă bogată de acizi graşi monosaturați (oleic şi palmitoleic) şi de aceea este un ingredient indispensabil în îngrijirea tenului uscat sau sensibil, precum şi a zonelor corpului predispuse la uscare – călcâiele, picioarele, mâinile, coatele şi buzele. Este un ulei gras, care formează un film protector la suprafaţa pielii, protejând-o împotriva frigului şi vântului şi menţinând hidratarea acesteia. Conţinutul său în acizi graşi saturaţi şi nesaturaţi recomandă acest ulei pentru prevenirea şi încetinirea procesului de îmbătrânire cutanată. Uleiul de macadamia este unul dintre foarte puţinele uleiuri vegetale care conţin acid palmitoleic, care se regăseşte şi în sebumul produs de pielea omului, ceea ce explică afinitatea specială a acestui ulei cu pielea. În condiţiile în care s-a dovedit că, odată cu îmbătrânirea, scade nivelul acidului palmitoleic, care se regăseşte în mod natural în piele, suplimentarea acestuia prin utilizarea uleiului de macadamia, deosebit de bogat în acest acid, este considerată benefică în tratamentul ridurilor, în îngrijirea tenului obosit, tern, lipsit de tonus. Acidul palmitoleic este, pe de altă parte, responsabil de inhibarea dezvoltării bacteriilor gram-pozitive, putând acţiona, prin urmare, şi ca un conservant natural pentru produsele în care este inclus, dar şi în sensul protejării dermei de infecţii bacteriene. Este, de asemenea, un ulei care îmbunătăţeşte microcirculaţia sanguină şi ameliorează vergeturile. Poate fi inclus în uleiurile de masaj, dar şi în cremele de protecţie solară.

Uleiul de argan (INCI: Argania Spinosa Kernel Oil) este unul dintre cele mai preţioase uleiuri în cosmetică, fiind şi unul dintre cele mai puternic regenerante şi hidratante uleiuri, cu efecte benefice nu numai asupra pielii, ci şi asupra părului uscat şi deteriorat. Uleiul de argan este foarte bogat în Vitamina E (de zece ori mai bogat decât uleiul de măsline), în acizi graşi esenţiali şi carotenoizi, cu un rol antioxidant puternic. Previne uscarea pielii, menţinându-i supleţea şi vitalitatea. Având remarcabile proprietăţi anti-aging, poate fi utilizat ca atare sau în combinaţie cu alte ingrediente, în vederea reducerii ridurilor şi hidratării tenului. Uleiul de argan protejează pielea de arsurile solare, de efectele vântului şi temperaturilor scăzute din anotimpul rece şi reduce iritaţiile pielii. Proprietăţile sale fac din uleiul de argan un remediu pentru probleme ale pielii precum psoriazis, eczeme, furuncule, acnee, dermatite şi cicatrici cauzate de varicelă.

Uleiul de avocado (INCI: Persea Gratissima oil) este, alături de cel de argan, un ulei extrem de benefic pentru tenul matur, lipsit de strălucire, cu tendinţe de uscare. Este un ulei foarte bogat, cu un conţinut mare de Vitamine A, B1, B2, D şi E, aminoacizi, steroli, lecitină şi alţi acizi graşi, cu efecte de regenerare cutanată şi de diminuare a ridurilor. Ajută la menţinerea hidratării pielii, împiedicând pierderea apei din epidermă şi prin aceasta, are şi un efect de prevenire a apariţiei ridurilor. Protejează pielea de efectele vântului şi temperaturilor reci, dar şi de efectele radiaţiilor solare. Este puternic emolient, regenerant şi cicatrizant. Se pretează pentru îngrijirea feţei, corpului şi părului.

Uleiul de cânepă (INCI: Cannabis Sativa Seed Oil) este cel mai bogat ulei în acizi graşi polinesaturati (raport optim de 3:1 între Omega 3 şi Omega 6), cunoscuţi pentru proprietăţile lor emoliente şi hidratante. Aceştia contribuie la păstrarea apei în epidermă, menţinând-o hidratată, suplă şi sănătoasă. Are proprietăţi antiinflamatoare, antibacteriene, grăbind vindecarea rănilor cutanate, regenerând pielea şi părul, pe care le ajută să lupte în mod natural împotriva efectelor poluării, radiaţiilor solare şi agresiunii detergenţilor, gelurilor, săpunurilor şi altor produse de igienă ce conţin agenţi tensioactivi nocivi. Studiile clinice au relevat eficienţa acizilor graşi conţinuţi de uleiul de cânepă în ameliorarea eczemelor şi psoriazisului, a acneei şi în vindecarea zgârieturilor superficiale. Conţinutul foarte bogat în Vitamina E, un antioxidant natural de excepţie, care luptă împotriva radicalilor liberi responsabili de îmbătrânirea şi degenerarea celulelor şi ţesuturilor, fac din uleiul de cânepă un remarcabil ingredient anti-aging.

Uleiul de măsline (INCI: Olea Europaea Oil) este bogat în vitaminele A şi E, B1, B2, B6, C, în minerale şi acizi graşi Omega 3, 6 şi 7. Are proprietăţi antioxidante şi anti-aging, protejând pielea împotriva radiaţiilor ultraviolete şi hidratând eficient atât pielea, cât şi părul. Are efecte antiinflamatoare puternice, fiind eficient în îngrijirea pielii uscate, a eczemelor şi iritaţiilor. Aplicat sub formă de comprese pe călcâiele uscate seara şi lăsat să acţioneze peste noapte, le înmoaie şi le hidratează. Este utilizat, de asemenea, pentru prevenirea sau ameliorarea vergeturilor cauzate de luarea sau scăderea bruscă în greutate. Se absoarbe destul de repede în piele.

Uleiul de germeni de grâu (Triticum Vulgare Germ Oil) este foarte bogat în Vitamina E şi alţi tocopheroli, în Vitaminele A, în complexul de vitamine B, C şi în alte minerale (Magneziu, Potasiu, Fosfor, Calciu), dar şi în acizi graşi Omega 3, ale căror proprietăţi sunt rapid asimilate de piele, întrucât uleiul se absoarbe foarte uşor. Nutrienţii conţinuţi de acest ulei îl recomandă pentru hidratarea şi emolierea pielii uscate, pentru atenuarea simptomelor, psoriazisului, eczemelor, pentru efectele sale anti-aging şi de regenerare cutanată. Protejează pielea de razele soarelui vara şi de frig în sezonul rece, menţinând filmul hidrolipidic natural al pielii. Este, de asemenea, benefic în tratamentul vergeturilor şi în reducerea cicatricilor.

Uleiul de cocos (INCI: Cocos Nucifera Oil) este bogat în acizi graşi Omega 3, Omega 6 şi Omega 9, în polifenoli, în vitaminele A, B şi E, precum şi în minerale precum Calciu, Fosfor, Fier, Mangan şi Magneziu. Uleiul de cocos ajută pielea să îşi controleze secreţia de sebum, iar aplicat după duş, restabileşte rapid pH-ul pielii la 5.5, fără a bloca porii. Poate fi utilizat cu succes şi ca parte a tratamentului pentru psoriazis, dar şi pentru părul despicat şi uscat, sau pentru accelerarea creşterii sale sănătoase. Pentru aceasta, uleiul se poate aplica călduţ pe păr şi scalp, sub forma unei măşti lăsate să acţioneze cel puţin 30 de minute înainte de spălarea obişnuită cu şampon. Uleiul are proprietăţi hidratante, emoliente, de sporire a elasticităţii pielii şi prin aceasta contribuie la prevenirea ridurilor şi a semnelor îmbătrânirii.

Uleiul din sâmburi de struguri (INCI: Vitis Vinifera Seed Oil) este un ulei cu beneficii majore pentru tenul mixt şi gras, dar şi pentru tenul predispus la acnee. Conţinutul de acizi graşi, vitamina E, minerale şi fenoli, precum şi proprietăţile astringente ale acestui ulei îl recomandă pentru efectele sale de reducere a inflamaţiilor şi de accelerare a procesului de vindecare a pielii, pentru efectele sale antioxidante, emoliente şi hidratante. Este un ulei utilizat şi pentru tratarea vergeturilor şi a ridurilor fine şi de expresie, mai ales a celor din jurul ochilor. Este un ulei regenerant care previne îmbătrânirea pielii, fiind potrivit şi pentru îngrijirea tenului matur, deteriorat. Având o textură uşoară şi fină, care nu lasă urme grase, se pretează ca bază pentru alte elemente active ale ingredientelor cosmetice.

Uleiul de soia (INCI: Glycine Soja Oil) este foarte eficient în îngrijirea tenului îmbătrânit, flasc, contribuind la revitalizarea și refermizarea acestuia. Este un ingredient cu putere mare de hidratare și emoliere. Are, de asemenea, proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Calmează, cicatrizează, tonifică și regenerează tenul deshidratat.

Uleiul de ricin (INCI: Ricinus Communis Seed Oil) este deseori utilizat în tratamentele pentru regenerarea părului, genelor şi sprâncenelor. Este un ulei vâscos, bogat, nutritiv şi emolient, cu efecte benefice pentru îngrijirea pielii predispusă la fisuri şi eczeme. Contribuie la cicatrizarea rănilor superficiale şi la calmarea pielii iritate sau arse de soare. Aplicat pe călcâiele crăpate, uleiul de ricin le vindecă şi le redă aspectul catifelat. Este un bun tratament pentru fortificarea unghiilor. Având proprietăţi antibacteriene şi antifungice, poate fi utilizat şi pentru tratarea infecţiilor scalpului. Acizii graşi din compoziţia acestui ulei hidratează pielea şi contribuie la stimularea producţiei de colagen şi elastină, prevenind astfel apariţia ridurilor şi vergeturilor.

Silicon vegetal/Coco-Silicon (INCI: Coco-Caprylate/Caprate) este un emolient derivat din uleiul de cocos, aprobat pentru utilizarea în cosmeticele bio, o alternativă la siliconul sintetic. Se absoarbe ușor în piele, reduce iritațiile, hidratează foarte bine și conferă o senzație catifelată, plăcută, fără a lăsa un film gras pe piele.

Uleiul/extractul de cătina (INCI: Hippophae Rhamnoides Fruit Extract and Rosmarinus Officinalis Leaf Extract) este obţinut prin extracţie cu ajutorul dioxidului de carbon, din pulpa fructului de cătina, la care se adaugă  0,1% extract de rozmarin, pentru stabilizarea uleiului. Acest procedeu asigură uleiului maximum de substanţe bioactive. Are un conţinut extrem de bogat în vitamine, acizi graşi, lipide şi flavonoizi, fiind cea mai bogată sursă naturală de Vitamina A (Betacaroten) şi Omega 7. Asemenea uleiului de macadamia, conţine acid palmitoleic, regăsit în mod natural în stratul lipidic al pielii. Aportul de acid palmitoleic recomandă uleiul de cătina în produsele antirid şi în tratarea rănilor şi arsurilor solare, în tratamentele de revitalizare a tenului.

Uleiul de morcovi (INCI: Daucus Carota Sativa Seed Oil) rezultă din macerarea rădăcinilor de morcovi în ulei de floarea soarelui. Este un ulei care protejează pielea şi părul împotriva proceselor oxidative, caracterul său antioxidant fiind întărit şi de conţinutul foarte bogat în vitamina E al uleiului de floarea soarelui, pe lângă conţinutul natural semnificativ de vitamina A şi E, pe care îl au morcovii. Uleiul de morcovi stimulează şi accelerează formarea de noi celule şi sporeşte producţia de sebum, dar în limite normale, astfel că este recomandat pielii uscate şi tenului obosit, tern, lipsit de strălucire, pe care îl revitalizează, îl emoliaza, îi oferă luminozitate şi elasticitate. Este, de asemenea, utilizat şi pentru capacitatea sa de favorizare şi uniformizare a bronzului. Este eficient şi în prevenirea îmbătrânirii pielii, asigurându-i protecţie solară.

Uleiul de floarea soarelui (INCI: Helianthus Annuus Seed Oil)este bogat în vitamine şi carotenoizi, formând o barieră protectoare la nivelul pielii. Conţinutul de vitamine A, E şi C face din  el un important ingredient anti-aging, care protejează pielea de acţiunea radicalilor liberi şi previne deteriorarea celulelor pielii sensibile în urma expunerii îndelungate la soare. Are un efect de reducere a ridurilor de expresie şi asigură luminozitate şi un aspect sănătos tenului. Datorită acizilor oleici şi linoleici, uleiul de floarea soarelui are un rol important în reproducerea celulară, precum şi un efect emolient, calmant, inclusiv asupra pielii copiilor. Este uşor absorbit în piele, acţionând în vederea regenerării celulelor, prevenind semnele îmbătrânirii premature, prin proprietăţile sale antioxidante. Este eficient în tratamentul psoriazisului şi ajută pielea în lupta cu bacteriile ce cauzează acneea.

Uleiul de trandafir sălbatic de Chile (INCI: Rosa moschata seed oil) este singurul ulei vegetal care conţine tretinoin, o formă activă a vitaminei A utilizată în mod special pentru tratarea acneei şi a keratozei foliculare. Conţinutul foarte bogat de Omega 3 şi Omega 6 recomandă acest ulei în tratamentele de regenerare şi menţinere a hidratării pielii, de reducere a ridurilor, de tonificare, de reparare a pielii afectate de semnele fotoîmbătrânirii, de diminuare a petelor pigmentare, a cuperozei şi eczemelor. Este un ulei cunoscut pentru capacitatea sa de ameliorare a cicatricilor, a leziunilor acneice şi a vergeturilor. Prin stimularea producţiei de colagen şi elastină, uleiul de Rosa Mosqueta contribuie la regenerarea naturală a pielii şi la refermizarea ei. Este un ingredient anti-aging şi antioxidant eficient, care îmbunătăţeşte aspectul general al tenului, redându-i supleţea, elasticitatea şi tonusul, reducând ridurile şi imperfecţiunile pielii.

Uleiul de muşeţel (INCI: Chamomilla Recutita Oil) are proprietăţi antiinflamatoare, antimicrobiene şi antibacteriene. Este antialergic, cicatrizant uşor şi antipruriginos. Uleiul de floarea soarelui, în care s-au macerat florile de mușețel, potențează acțiunea antiinflamatoare a acestora. Este bogat în vitamine și carotenoizi, formând o barieră protectoare la nivelul pielii. Ameliorează simptomele psoriazisului și acneea.