După luni bune de purtare zilnică a măștii de protecție, mulți dintre noi ne confruntăm cu probleme ale tenului. Umiditatea excesivă și temperatura crescută datorată procesului natural de expirare și lipsei ventilării în zona nasului și gurii, contaminarea măștilor cu tot felul de bacterii, celule moarte sau lipide ale pielii, în condițiile în care acestea nu sunt schimbate atât de frecvent pe cât ar fi nevoie, afectează microflora pielii, sănătatea și aspectul acesteia, îndeosebi dacă masca este purtată mai multe ore pe zi. Fricțiunea frecventă a măștii cu pielea sporește gradul de disconfort al acesteia, prin faptul că o predispune la uscăciune și iritații. Pe de altă parte, se vorbește chiar despre o nouă condiție a pielii afectată de purtarea măștii, așa numita „mascnee”, caracterizată de leziuni, inflamații și erupții de tip acneic.
Ce e de făcut, atunci, mai ales că, din câte se pare, masca va continua să ne fie companion multă vreme de acum înainte?
În funcție de simptome, pot fi abordate diferite strategii de îngrijire a pielii agresate de purtarea măștii. Numitorul comun este, însă, abordarea unor soluții delicate, blânde, care să nu agreseze pielea suplimentar, ci să îi asigure acesteia echilibrul natural.
- Primul pas este curățarea temeinică a tenului, de cel puțin două ori pe zi, pentru îndepărtarea machiajului și a oricăror bacterii și impurități care agravează eventuale condiții ale tenului. Un cleanser vegetal blând, fără alcool, îmbogățit cu ingrediente hidratante, calmante și regenerante, precum mușețelul, aloe vera, alantoina, panthenolul sau glicerina, ar fi o alegere foarte potrivită.
Pentru tenul gras/mixt, recomandarea noastră este Soluția micelară pentru ten gras/acneic, cu o formulă vegetală blândă, care asigură îndepărtarea cu ușurință a impurităților și machiajului, fără ca pielea să fie agresată prin frecări excesive și care echilibrează, în același timp, secreția de sebum.
Pentru tenul normal/sensibil, recomandarea noastră este Soluția micelară cu lavandă, mușețel și aloe vera, care curăță delicat și asigură, în același timp, un efect lenitiv, regenerant și hidratant asupra pielii.
Este foarte important de reținut faptul că, atunci când vă spălați, apa trebuie să fie doar călduță, nu fierbinte, pentru a nu agresa suplimentar pielea!
- Un alt pas important vizează hidratarea și emolierea pielii, imediat după curățarea tenului, cu o cremă delicată, adecvată tipului de ten, pentru a restabili și susține funcția de barieră de protecție a acesteia. Nu uitați să aplicați crema și pe pielea din spatele urechilor, aceasta fiind agresată de elasticul măștilor.
Recomandarea noastră pentru tenul normal, fără riduri profunde, este Crema activ hidratantă, bogată în nutrienți, acizi grași și antioxidanți esențiali pentru sănătatea pielii, dar și în ingrediente vegetale cu rol puternic hidratant.
Pentru tenurile normale și uscate, afectate de pierderea elasticității și fermității, recomandările noastre sunt următoarele:
Crema antirid cu efect de lifting
Kit pentru întreținerea tenului matur/uscat
Pe timpul nopții, recomandăm utilizarea Cremei intens hidratante antirid, bogată în ingrediente active, unturi si uleiuri vegetale prețioase, cu rol nutritiv si reparator, care asigură revitalizarea tenului.
Pentru pielea sensibilă afectată de dermatită, recomandăm includerea in rutina zilnică a Kitului pentru întreținerea pielii sensibile/atopice.
Dacă ai un ten gras/mixt sau acneic, recomandările noastre sunt următoarele:
- Dacă nu este neapărat necesar, evitați machiajul excesiv, în această perioadă, sau optați pentru variante de BB sau CC cream, ori chiar fonduri de ten cât mai light, pentru a evita blocarea porilor și erupțiile acneice. De asemenea, ori de câte ori e posibil, lăsați pielea expusă la mediul său natural, pentru a restabili echilibrul de umiditate și pentru a o ajuta să se regenereze.
- Amânați, pe cât posibil, tratamentele cosmetice cu potențial de sensibilizare/iritare a pielii, precum exfolierea mecanică sau chimică, sau produsele pe bază de retinoizi, alcool sau alte ingrediente care sensibilizează și mai mult pielea deja agresată. Păstrarea unei rutine simple, de curățare delicată, hidratare și emoliere, este suficientă, în majoritatea cazurilor, pentru a păstra pielea într-un echilibru adecvat.
- Alegeți masca potrivită, confortabilă, pentru a evita cât mai mult posibil fricțiunea acesteia cu pielea și iritarea acesteia.
- Schimbați masca cât mai des posibil, sau spălați masca frecvent, dacă alegeți să purtați o mască reutilizabilă.
- În cazul bărbaților, o atenție specială trebuie acordată bărbii în această perioadă, deoarece purtarea frecventă a măștii sporește acumularea de impurități și bacterii, predispunând pielea la prurit, iritații și disconfort. Recomandăm spălarea zilnică a bărbii cu Șamponul vegetal 3 in 1, cu o formulă vegetală delicată, îmbogățită cu aloe vera, panthenol, glicerină și niacinamidă, pentru împrospătarea și condiționarea adecvată a acesteia.
După spălare, recomandăm refacerea filmului hidrolipidic al pielii prin utilizarea Cremei revitalizante antirid, care fortifică, tonifiază și hidratează, fără a lăsa senzație grasă pe piele.
- Nu ezitați să apelați la sfatul medicului dermatolog ori de câte ori vă confruntați cu probleme serioase ale pielii asociate sau nu cu purtarea măștii de protecție.