În procesul de îngrijire a pielii feţei şi corpului, primul şi cel mai dificil pas este acela de a alege cele mai potrivite produse, care să satisfacă nu numai exigenţele de ordin estetic, gusturile și preferințele în materie de miros, textură, ambalaj etc., ci şi cele privind evitarea oricăror riscuri la adresa sănătăţii. Considerăm utilă, din acest punct de vedere, trasarea câtorva linii călăuzitoare, care pot ușura procesul de selecție a produselor cosmetice.
Primul lucru pe care trebuie să îl avem în vedere este faptul că din produsele de îngrijire pe care le utilizăm în mod regulat – deodorante, antiperspirante, produse de machiaj, de curăţare sau îngrijire facială sau corporală, detergenți de haine sau de vase, balsamuri, șampoane, etc., pielea noastră absoarbe în medie, zilnic, peste 100 de substanţe chimice. Dacă va îndoiți de faptul că pielea absoarbe substanțele pe care le aplicați asupra ei, încercați să înțelegeți de ce vă sunt prescrise de medic unguente sau geluri cu efect calmant, atunci când aveți vreo inflamație sau durere care nu este localizată neapărat la nivelul pielii și de ce acestea chiar au efectul pentru care vă sunt prescrise.
Chiar dacă o mare parte dintre substanţele chimice utilizate în produsele cosmetice convenționale sunt declarate sigure pentru sănătatea consumatorilor, atâta timp cât sunt utilizate în cantităţi controlate, rămâne, totuși, nerezolvată problema dată de cumulul acestor substanţe în organism, pe termen lung, datorită utilizării simultane sau pe o bază regulată a mai multor produse care le conțin. De pildă, dacă se admite un procent de 1% dintr-o substanţă anume ca fiind sigură pentru utilizarea într-un anumit produs cosmetic, utilizarea zilnică a cel puţin 10 produse ridică imediat procentul respectivei substanţe absorbită de piele la cote ce devin, cel mai probabil, nesigure pentru sănătatea consumatorilor. Acumularea, în timp, în organism, a unor substanţe chimice cu potenţiale efecte secundare poate avea consecințe ce nu pot fi încă pe deplin prevăzute.
În ce priveşte siguranţa substanţelor chimice utilizate în cosmetică, prin Directiva Cosmeticelor din 2003, a fost interzisă utilizarea cosmetică a peste 1100 de substanţe în spațiul UE, iar prin revizuirea acestei directive în 2013, numărul lor a crescut la 1328. Nu se ştie cu siguranţă câte dintre substanţele utilizate la ora aceasta în cosmetica convențională se vor dovedi, la un moment dat, a fi nesigure pentru consumatori, însă, cel puțin în acest moment, reglementările europene sunt poate cele mai stricte. Pentru comparație, dintre cele peste 1300 de substanţe interzise în Uniunea Europeană, doar 11 sunt restricționate sau interzise în SUA.
Considerăm, pe baza acestor date, că este pe deplin recomandabilă precauţia în alegerea produselor cosmetice.
Nu mirosul, nici atractivitatea ambalajului, nici brandul sau reclama ce se face unui produs, nici măcar preţul, fie el mare sau mic, nu trebuie să reprezinte criteriile principale în alegerea unui produs cosmetic, ci în primul rând conţinutul, ingredientele din care este alcătuit. Chiar dacă pe etichetă apar denumirile INCI ale ingredientelor, faceţi un efort şi încercaţi descifrarea lor. Este în folosul sănătăţii dvs., în definitiv, deoarece sub aceste denumiri se pot ascunde ingrediente chimice toxice. Nu există interdicţii în ce priveşte scoaterea pe piaţă a unor produse de slabă calitate, sau chiar nocive. Obligaţia producătorilor este de a trece pe etichetă compoziţia produselor, ceea ce permite consumatorilor să aleagă în cunoştinţă de cauză. Este responsabilitatea consumatorilor, aşadar, aceea de a se informa cu privire la compoziţia fiecărui produs.
Pielea, cel mai mare organ al corpului, transportă, așa cum am menționat anterior, nutrienții, dar și substanțele nocive, în sistemul circulator și de acolo în toate organele vitale. Spre deosebire de substanțele sintetice utilizate ca ingrediente de bază în cosmetica convențională, care pot cauza, prin acumulare, dezechilibre serioase în funcționarea organismului (printre cele mai blamate substanțe sunt parabenii, ftalații, sulfații etc.), produsele cosmetice naturale sunt sustenabile atât pentru mediu, cât și pentru buzunarele dvs., chiar dacă la prima vedere par mai scumpe. Cu siguranță, utilizarea unor produse naturale vă va scuti de cheltuieli suplimentare pe termen lung, cauzate de medicația necesară tratării diferitelor disfuncționalități generate de chimicalele nocive din alte tipuri de produse.
De ce să optăm, așadar, pentru produse naturale de îngrijire a corpului nostru? Pe de o parte, pentru că grija față de mediu face parte din responsabilitatea oricărui om conștient de locul său în lume. Pe de altă parte, pentru că produsele naturale, care au la bază ingrediente prietenoase, compatibile cu pielea și cu organismul nostru, ne vor face să arătăm mai bine și să ne simțim mai bine, fiind mult mai eficiente și indubitabil mai sănătoase decât produsele convenționale sintetice, străine și potențial nocive pentru organismul uman. În esență, totul se reduce la un efort conștient de a ne lua în serios sănătatea. Avem un singur trup și ar fi înțelept să avem grijă de el, luând decizii corecte atât asupra alimentației zilnice și asupra produselor cu care ne îngrijim corpul, pielea, casa, cât și asupra stilului nostru de viață în general.